Cum se ajunge la scaderea calitatii cuartului folosind materiale de slaba calitate sau daca nu ai expertiza in domeniu ?
Nisipuri de cuart neselectionate. Daca nu sunt bine sortate inainte de amestec, se ajunge la o curba granulometrica necontrolata,granulele de cuart nu se omogenizeaza perfect ( nu se umple volumul de goluri dintre granulele de cuart mai mari cu granule mai mici de nisip de cuart ( curba granulometrica) ceea ce duce la marca slaba a cuartului gata preparat,poate duce la lipirea de paletele elicopterului a acestui mortar daca este prea fin( pe o parte il pui si pe alta se desprinde- nu reusesti sa faci o suprafata neteda frumos driscuita prin ,,elicopterizare” fara sa ai un ,,cosmar” si de cele mai multe ori nu vei reusi )
Exemplu : la cuartul cel mai utilizat pentru ,,elicopterizare” marimea maxima a nisipului de cuart este de 1 mm.
O mare parte din producatori ( produse testate de mine personal) folosesc asa numitul nisip de cuart 0,1-1 mm.
Intreabarea fireasaca care vine imediat este: care este curba granulometrica corecta?
Raspunsul meu: nu are nici o curba granulometrica controlata.
DE CE ? Pentru ca nimeni nu stie exact cate procente (% ) este intre 0,1-0,4 mm,intre 0,4-0,7 mm si intre 0,7-1 mm.
Acesti producatori si mai ales producatorii mari ( noi suntem inca mici ) nu tin cont de faptul ca nisipul de cuart ca orice produs natural isi schimba compozitia granulometrica in functie de cariera de nisip din care provine si pe orizontala si pe verticala.
Adica, daca inaintezi 1 metru pe orizontala in cariera este o alta compozitie granulometrica a nisipului fata de 1 m in urma.
Daca exploatezi la 1 m mai sus sau mai jos pe verticala in cariera, se schimba compozitia granulometrica a nisipului.
Cu cat exploatezi mai in adincime cariera, nisipul este mai fin iar spre suprafata este mai grosier.
Acesti producatori in general achizitioneaza aceste nisipuri de cuart in cantitati mari(nu le produc ) si nu pot sa controleze curba granulometrica.Repet: nici un produs natural nu are constanta in granulometrie,culoare,suprafata de contact desfasurata,rugozitate sau rotunjime